HTML

Friss topikok

  • Sz.Bea: @Énekesmadár: Szia Hétvégén felrakom a képeket! Puszi Bea (2009.08.14. 20:10) Fórum
  • kis naiv (törölt): Drága Józsi Bácsi! Nagyon sajnálom, hogy nem tudtunk koccintani! Majd jövőre! Nagyon sok bol... (2009.02.09. 20:44) Stella család ünnepelt

2007.07.12. 09:07 Stella egyesület

Szent György Napok

Immáron tizenhatodik alkalommal, megrendezett sepsiszentgyörgyi városnapokra a "Stella" is a sokszínű rendezvénysorozat meghívott részvevője volt.

Megnyitóként, április 22.-én vasárnap este 6 órakor a Krisztus Király Római Katolikus Templomban került sor Kodály Zoltán emlékére megrendezett nagyszabású ünnepi nyitóhangversenyre.

A zsúfolásig megtelt templomban részletek csendültek fel a Székelyfonó-ból, a Háry János –ból és az est fénye zenetörténetünk nagyszabású darabja a Psalmus Hungaricus előadása volt. Kodály jelentős vokális kompozícióját 1923-ban egy nevezetes hangversenyen, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 50. évfordulóján mutatták be először, Bartók Táncszvitje és Dohnányi Ünnepi nyitánya társaságában. Kodály, ebben a megzenésített költészetben találta meg egyéniségének, - a nép és nemzet nevelésének, - legmegfelelőbb kifejezési formáját.

 A Georgius zenekar, a Pro Musica, a Vox Humana, és a Stella Kamarakórus, Demény Attila, Nádasdy díjas előadó vezényletével, valamint Georgescu Mária, Sándor Árpád (Kolozsvári Magyar Opera) és Szilágyi Zsolt közreműködésével került bemutatásra a grandiózus mű, melyet a nézőközönség hálásan honorált. 

Psalmus Hungaricus-szal Kodály életének egyik válságos időszakában került fel zeneszerzői pályája zenitjére. A magyar közönség értetlen, sőt ellenséges fogadtatása, meghurcoltatása az 1919-es Tanácsköztársaság zenei direktóriumában betöltött szerepe miatt – mindez elérhetetlen távolságra látszott sodorni Kodályt nagy céljától, a nép felemelésétől a romlatlan mű- (és nép-) zenéhez. Életének e zsoltárba illő mélypontján a mélységből kiáltott föl a 16. századi magyar próféta, Kecskeméti Vég Mihály soraival: „Megszabadulást tőled várok!”

Psalmus Hungaricus, zenetörténetünk egyik legsajátabb darabja, amelyben a tragikus sorsszerűség, az egymást marás magyar átka és az értelmiség (írástudók) felelőssége sűrűsödik remekművé, egy, a magyar zenetörténet barokk-klasszikus korszakából teljesen hiányzó, s később is mostoha sorsú műfajában, az oratóriumban.

Psalmus Hungaricus, a meglehetősen nagy elő-adóapparátus, elsősorban a kórus jelenléte ellenére rendkívül személyes hangú, monologizáló mű. A próféta barokkosan izgatott stílusban perlekedik ellenségeivel és önmagával (tenorszóló), s végül a feltétel nélküli hit vezeti el az igazság látomásához. A „Magyar Zsoltár” megrendítő hatása {III-512.} drámai értelemben a kiválasztott ember erőtlen magánya és istentől merített erejének konfliktusából ered, amihez a kórus a görög drámák mintájára együtt érző, de csak szemlélődő kommentárjai járulnak.

Másnap, április 23.-án hétfő este 7 órakor a Belvárosi Református Templomban ünnepi hangversennyel jubilált a 35 éves „Vox Humana

Közreműködtek: Baráz József vezényletével a Stella Kamarakórus, Könzey Kinga vezényletével a ProMusica Kamarakórus, és Szilágyi Zsolt vezényletével a Vox Humana Kamarakórus. 

 

 Sikeres grandiózus hangversenyünk után természetesen sor került a megérdemelt lazító szórakozásra is.

"….Ki lesz a limbo-király?
Aki legmélyebbre hanyattdőlve áthalad,
  Úgy, hogy a léc a helyén marad.

Könnyen lebillen a limbo-léc, - limbo-limbo-limbo-láz.
  Húzd be a hasad, mert hozzáérsz. - limbo-limbo-limbo-láz.
      Reped a csőnaci, semmi gáz, - limbo-limbo-limbo-láz.
Majd felruház a Rock and roll áruház. - limbo-limbo-limbo-láz…."
                                  

 

Kellemes emlékekkel gazdagodva április 24.-én hétfő kora reggel útnak indultunk hazafelé.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://stella.blog.hu/api/trackback/id/tr14116486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása