HTML

Friss topikok

  • Sz.Bea: @Énekesmadár: Szia Hétvégén felrakom a képeket! Puszi Bea (2009.08.14. 20:10) Fórum
  • kis naiv (törölt): Drága Józsi Bácsi! Nagyon sajnálom, hogy nem tudtunk koccintani! Majd jövőre! Nagyon sok bol... (2009.02.09. 20:44) Stella család ünnepelt

2007.06.30. 16:10 Stella egyesület

Mastersingers USA

 

 

  

 

Vendégünk volt: Mastersingers USA férfikórus

 

Az amerikai kórus európai koncert turnéjának első állomása 2007. június 30.-án Budapesten volt. Az osztrák „Musart International Graz” rendező iroda által szervezett kórustalálkozó, „Mastersingers USA – Stella Kamarakórus” a Foerk Ernő által tervezett, 1930.-ban felavatott neoromán stílusú Babér utcai Szent Mihály-templomban talált fogadtatásra. 

A Karmeliták kiváló akusztikájú temploma voltaképpen az angyalföldiek első egyházi épülete. Egyedülálló, bensőséges hangulatú építészeti műalkotás épületében csendült fel különböző szólamban a több mint száz kórustag lélegzet elállító hangja. Baráz József vezényletével a Stella Kamarakórus, majd ezt követően Bruce G. McInnes karnagy 60 tagú férfikórusa szólalt meg.  Befejezésül, Bruce G. McInnes karnagy vezényletével a két kórus közös produkciója ( Bruckner: Locus Iste)  töltötte be a pompás architektúra falait.

A Mastersingers USA egy hatvanfős férfikórus, melynek tagjai az egész Amerika területéről, valamint további országokból származnak. A tagok különböző foglalkozásúak, de ami összetartja őket, az a zene és mesterük, Bruce McInnes iránt érzett szeretet.

Valamennyi kórustag énekelt már Prof. McInnes vezetése alatt annak negyvenéves tanári pályafutása során, amely Amherst College-tól kezdve, a Pacific University-n, és a University of Wisconsin, Eau-Claire-en át a New York-i Grace templomig ívelt. A hagyomány folytatódik: Néhány apa már a fiával együtt énekel a Mastersingers USA tagjaként. Az életkor húsz és hatvan év között mozog.

 

Prof. McInnes vezetése alatt a kórusok korábban az egész világot bejárták, az öt kontinens mintegy hatvan országában szerepeltek és muzsikájukat a legimpozánsabb koncerthelyszíneken lehetett meghallgatni a Párizsi Notre Dame –tól és a Velencei San Marco Székesegyháztól kezdve a bensőségesebb hangulatú Mont Saint Michel-ig, vagy a St. James´ Picadilly-ig. A Mastersingers működésének egyik fénypontja 2003-ban a Liangollen-i Musical Eisteddfod Nemzetközi Kórusverseny első díja volt, Észak-Wales-ben. 

A közös koncertről készült hanganyagot az alábbi  linkre kattintva letöltheted számítógépedre:   A mastersingers USA és a Stella kamarakórus kõzõs koncertje  

Amerikai barátaink hálával,  - külön oldalt szentelve honlapukon, -  emlékeznek meg a Stella vendégszeretetéről. Az angol nyelvű élménybeszámolót az alábbi linkre kattintva megtekintheted, melynek fordítását a „Fórum” rovatban találod.  A Stella által előadott Kodály: "Esti dal"-t, mindkét rovatban meghallgathatod.: http://www.mastersingersusa.org/Central%20Europe%202007/Central%20Europe-Budapest%20Concert%20with%20Stella.htm  

 

                                                                                                                           

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://stella.blog.hu/api/trackback/id/tr39116080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása